Het onderhoud van een huurwoning is verdeeld tussen de huurder en verhuurder. De verhuurder zorgt voor het groot onderhoud, de huurder voor het klein en dagelijks onderhoud van de gehuurde woonruimte. Onder klein dagelijks onderhoud valt bv. binnenmuren verven, wc bril vervangen, scharnieren oliën en het schoonhouden en ontstoppen van het riool.
Over het algemeen geldt:
- Kleine reparaties zijn voor rekening van de huurder. Grote reparaties en groot onderhoud zijn voor rekening van de verhuurder.
- Kleine reparaties moet de huurder gemakkelijk zelf kunnen uitvoeren. En ze mogen weinig kosten met zich mee brengen. Zo niet, dan is de reparatie alsnog voor rekening van de verhuurder.
- Inbouwapparatuur van keukens wordt doorgaans aangemerkt als onroerende aanhorigheid van de woning. Die inbouwapparatuur wordt dan met de woning verhuurd door de verhuurder. Reparatie van een kapotte inbouwkoelkast is dan bv. voor rekening van de verhuurder.
- De huurder moet de verhuurder toegang tot de huurwoning geven, zodat de verhuurder het onderhoud of de reparatie kan uitvoeren.
- De huurder zorgt voor reparaties van schade die hij zelf heeft veroorzaakt.
- Als de verhuurder ook de kleine en dagelijkse reparaties verricht, mag de verhuurder de kosten hiervan aan de huurder doorberekenen als servicekosten.
De onderstaande tabel geeft aan wie verantwoordelijk is voor welk soort onderhoud.
Een opsomming van deze reparaties zijn te vinden in het AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur), het besluit kleine herstellingen.